Hälsinge Låtverkstad

Hälsinge Låtverkstad är en folkmusikutbildning för ungdomar mellan 12 och 18 år i Hälsingland. Låtverkstan startades 2002 och drivs i studiecirkelform av studieförbundet Bilda Mitt (tidigare GävleDala) i nära samarbete med Hälsinglands Musik- och Kulturskolor. Ett år med Hälsinge Låtverkstad består av fem kurshelger där man bor och musicerar tillsammans i Järvsö för att utvecklas inom folkmusik och folklig dans. Deltagarna väljer inriktning genom att söka till antingen dans-, spel- eller sångverkstan. Under läsåret kommer dessa tre grupper att både jobba var för sig och i en enda storgrupp för att förena kraften och energierna som finns i de olika uttryckssätten. Tillsammans gör vi en föreställning som formas utifrån de ungdomar som är med i ensemblen. 

Låtverkstans pedagoger arrangerar både traditionellt och nytt material och i spelverkstan är alla instrument är välkomna. Vi gör egna koreografier, texter och stämmor till både nya och gamla låtar och sånger.

HL-selfie.PNG

foto: Siggi Holm

Även om föreställningarna är den del av vårt arbete som syns utåt så är det vägen dit minst lika viktig. Under en övningshelg blir det målmedvetet jobb med teknik, stil och sväng i musik, dans och berättande. Att gruppen trivs tillsammans och har kul är dock minst lika viktigt, så det finns alltid tid för lekar. Gruppen övar sig också i att stå på scen och möta en publik. Låtverkstans pedagoger arrangerar både traditionellt och nytt material och i spelverkstan är alla instrument är välkomna. Ungdomarna uppmuntras till att göra egna låtar och koreografier, texter och stämmor.


Detta kan du förvänta dig av ett år med låtverkstan

  • Möta engagerade pedagoger med stor erfarenhet av att jobba med ungdomar och folkmusik
  • Vara med om att bygga en tät gemenskap
  • Utveckla ditt gehör, då undervisningen sker uteslutande på gehör
  • Öka din scenvana
  • Bredda din repertoar och lära dig mer om folkmusik och samspel

Läs mer om spel-, sång- och dansverkstan i flikarna till vänster. Välkommen med din ansökan!

 

Under 2012 skrev Åsa Eriksson en C-uppsats om Hälsinge Låtverkstad och dess betydelse för ungdomars hälsa. Du kan läsa uppsatsen här