Spelverkstan 2023-24

För ungdomar mellan 12 och 18 år, bosatta i Hälsingland.

Alla instrument är välkomna. Du bör ha spelat ditt instrument i minst två-tre år, och vara bekväm med att undervisningen sker framför allt på gehör. Läsåret 22/24 startar under HT 2023 med två helgträffar. Under våren 2024 ses vi tre helger och avslutar läsåret som vanligt med en vecka med repetitioner och föreställningar. Musikalisk ledning av Alice Andersson och Kristine West. Tillsammans med sång- och dansverkstan skapar vi en föreställning som slutproduktion.

Årsplan

HT -23

  • 28-29 oktober, STF Undersvik
  • 25-26 nov, Helsingegården, Järvsö.

VT -24

  • 3 februari, Helsingegården, Järvsö.
  • 13-14 april, Helsingegården, Järvsö.
  • 18-19 maj, Helsingegården, Järvsö.
  • Föreställningsperiod med repdagar och föreställningar: 15-19 juni (föreställningar 18, 19 juni). Helsingegården och Stenegård, Järvsö


Detta kommer vi att jobba med:

  • Låtutlärning på gehör
  • Spela tillsammans i grupp, med fokus på samspel och sväng
  • Arrangemang, där alla instrument får testa att ha olika funktioner
  • Scenframträdande / kroppsspråk
  • Prova på dans och sång

 


Observera att kursavgiften är 2.500 kr vilket inkluderar mat och boende under kurshelgerna. Från och med den andra kurshelgen räknas din medverkan som bindande, dvs du betalar hela kursavgiften även om du väljer att hoppa av efter det.

 

 

 

En kort intervju med Staffan Jonsson, ledare för spelverkstan.
 

Vad är det bästa med att jobba med Hälsinge Låtverkstad?

Att få följa deltagarna under ett, eller flera, år och se hur de utvecklas. Låtarna och sångerna låter bättre för varje helg som går, dansarna får mer och mer koll på sina grejer. En av höjdpunkterna är att arbeta med föreställningen och se blickar, leenden och hur alla tar för sig på scen.

När började du spela?

Det var i sjuårsåldern, genom Suzukimetoden på Kulturskolan i Bollnäs. Där hängde jag flera kvällar i veckan hela min skolgång. Det blev mycket folkmusik för att mina föräldrar spelar det. Men också en hel del annat, såsom klassiskt, rock, blues och kubansk musik. 

Nämn något du tycker om att göra när du inte spelar eller undervisar.

Åka skridskor, bada, kolla på bandy, laga mat.

I spelverkstan jobbar ni mycket med folkmusik och låtar som ibland kan vara mycket gamla . Hur känns det att lära ut en låt som är flera hundra år gammal?

Det kan vara lite häftigt att göra det, försöka måla upp en bild inom sig hur det lät och såg ut när de dansade till den låten i en loge nånstans. Samtidigt gör jag inte nån stor grej utav det – en låt kan vara 200 år gammal och en annan kan vara skriven av nån av deltagarna i Låtverkstan. Den spännvidden tycker jag är härlig!

Varför tycker du att en ska söka till Låtverkstan?

För att vara del av en fin gemenskap, utveckla sina färdigheter på instrument, röst eller dans, för att få en massa nya kompisar från andra ställen och i lite andra åldrar. Jag talar av egen erfarenhet här, eftersom jag var med som deltagare när Låtverkstan startade 2002! :)